Šainy The Great Gatsby arba back to 1922

Šiandien jau kokį penkioliktą kartą per savaitę sukasi "The Great Gatsby" grojaraštis. Romano tuo pačiu pavadinimu ekranizaciją buvau mačiusi prieš metus kitus, tačiau dabar, kai baigiau skaityti patį kūrinį, panūdau iš naujo pažiūrėti filmą, paklausyti muzikos, pasidomėti epocha ir kaip nors visą šį reikalą pristatyti. 
Vieno žymiausių amerikiečių autorių F. Scott Fidzgerald 1925 metais parašytas kūrinys netruko išpopuliarėti, o šiandien istorija išgyvena renesansą. Kaip ir minėto laikmečio mada, džiazo muzika, elgsena ir t.t. ir t.t. ir t.t. Fidzgerald sukurti personažai gyvena Niujorko priemiestyje, fikcinėje West Egg vietovėje, Long Island dalyje. 1922 - vyksmo ir veiksmo metai - sutampa su visuotinės Amerikietiškos svajonės gyvavimo laikais. Išgyvenamas pakilimas, išlaisvėjimas ir... beprotystė. Rašytojas romane gerai perteikia istorinės tikrovės niuansus - Amerikoje gausu naujų turtuolių, kurių turtai dažnai sukrauti iš nelegalios veiklos, vyksta nežabojami turtingųjų vakarėliai, itin išlaisvėja moterys. Trumpėja ne tik sijonai, keičiasi ir požiūris į seksualumą bei moters pareigas - jos ne tik rūko, bet ir vairuoja, vadovauja ir žinoma... leidžia sau būti neištikimoms. 
Šiame istoriniame epizode autorius apgyvendina pasakotoją Nick Carraway ir pagrindinį veikėją Jay Gatsby - jauną turtuolį, kurio didžiausia obsesija - buvusi mylimoji, dabar jau kito vyro žmona Daisy. Taigi centre - graži meilės istorija. Jay nori susigrąžinti mylimą moterį, tačiau ši galiausiai nusprendžia likti su savo neištikimu vyru ir dukrele. Istorija baigiasi tragiškai.

Kodėl toks nebenaujas pasakojimas mane sudomino? Intriguoja veikėjų požiūris į pinigus ir gyvenimo vertybes. Pinigai - ne įrankis, o siekiamybė, nes turtuoliai tampa vertingais savaime. Labai dažna situacija šiandien.  Pateikiami du skirtingi turtuolių variantai: Tomas, Daisy vyras, turtingas palikuonis, tuo tarpu Jay - skurdžių tėvų vaikas, kuris pabėgo iš namų ir viską pasiekė pats, nors ir nelabai legaliais būdais. Jo sugebėjimas tikėti ateitimi labiausiai žavi Nick - pasiturinčių tėvų sūnų, kuris atkeliauja į Niujorką uždirbti savo pirmojo milijono. Tuo tarpu moterys tiesiog ieško turtingų vyrų. Nieko neprimena?
 
Iš tiesų istorija turi tą (praskelsi sidabrą, rasi auksą) kabliuką - atskleisdamas personažų charakterius, autorius užkabina tuos giluminius gręžinius - skatina perpilstyti savo draugystės, meilės, šeimos, turto ir kitų vertybių talpas. 

Man tokios istorijos tiesiog patinka - paprastos, bet tikros. Ir gaila, kad Leonardas už vaidmenį 2013 metų ekranizacijoje ir vėl negavo Oskaro. Nors pats filmas ir labai "šainy"....






Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ilgas tekstas apie kažką

Summa Summarum 2022-iesiems

Laiškai genijui arba kažkas ne taip