apie viršelį net nekalbu: slengas su Jodi Picoult

Tą pačią naktį, baigusi skaityti Andre Gide "The Immoralist",  nusprendžiau leistis į "guilty pleasures" knygų kategoriją. Kodėl ją taip vadinu? Todėl, kad moteriškus romanus visada įsivaizdavau esant lengvus ir malonius, bet bukus skaitalus. Jodi Picoult "where there's smoke" mano nuomonės nepakeitė.

Kai Šerlytė arba Černiauskaitė pradės štampuoti tokius romanus (jau greit), mes būtinai turėsime joms pasakyti. Idant sustotų laiku. 
Spėju, kad tokių knygų rašymas šiek tiek panašus į mano 200-400 žodžių straipsnių kurpimą Anglijos lietuvių tinklaraščiams. Išmoksti tai daryti, žinai, kas užkabins skaitytoją ir štampuoji. Ilgainiui tai tampa beprasmiška. Nepaisant to, kad vis dėlto gauni kažkokius tai pinigus. Žinoma, milijoną kartų mažesnius nei populiarioji rašytoja. Gal mokytis štampuoti romanus? :)

"where there's smoke" - pirmasis Jodi Picoult romanas ir apskritai pop romanas, kurį po ilgo laiko paėmiau į rankas. Skaityti labai lengva, todėl surijau per kelias valandas. Kalba labai priartėjusi prie slengo. Kai skaičiau "The Immoralist" anglų kalbos žodyną varčiau kaip pasiutus, "where there's smoke" - jo prireikė tik kelis kartus. Čia supratau, kur knygos riebusis pliusas - gali mokytis anglų ir vėliau gatvėje šnekėti pagrindinių veikėjų žodžiais :D

"where there's smoke" protagonistė Serenity Jones yra aiškiaregė. Ji veda savo TV šou, kuriame, nematomų dvasinių patarėjų padedama, leidžia žmonėms susiekti su amžinybėn iškeliavusiais artimaisiais. Knygos pradžioje užsimenama apie sudėtingą Jones vaikystę - nepriteklius, nusižudžiusį tėvą, ankstyvus aiškiaregės sugebėjimus. Šis etapas supriešinamas su dabartiniu veikėjos gyvenimu prabangioje viloje. Nieko naujo. Knygoje patvirtinami visi jau šimtą kartų girdėti dalykai apie komunikaciją su dvasiu pasauliu. Staiga žuvusiųjų ir paauglių dvasios yra piktos, jos gali grįžti poltergeistais. Kai kurios gali valdyti materijas kaip vanduo, ugnis, oras. Anapus dvasios gali gyventi taip kaip gyveno anksčiau žemėje. Ten jų visada kas nors laukia - jei ne mirę artimieji, tai bent jau šunys. Taip taip, šunys (kas sakė, kad jie neturi sielos? :D)... Dvasios grįžta per mediumus, kad galėtų ką nors pranešti ar pasakyti, bet jų charakteris lieka charakteriu ir ne kiekviena dvasia ima kalbėti apie savo meilę. 
Žodžiu. Žurnalas "Būrėja". Dublis antras.

O pagrindinei romano veikėjai taip ir nutinka. Pokalbių laidoje dalyvaujančiai jaunai našlei ji padeda susisiekti su karo fronte žuvusio vyro dvasia, kuri vis dar negali susitaikyti su kūno mirtimi. Vyras išduoda, kad dėl jo mirties kaltas būrio vadas. Kyla visuotinė panika. Moteris ekstrasensės darbu lieka nepatenkinta, o dvasia ima persekioti pačią aiškiaregę ir ...padeginėti jos namus bei daiktus. 

Tuo pačiu metu Jones narplioja dingusio politiko sūnaus bylą. Ir užmiega ant laurų... Rašytoja į romaną įvelia tikrą istoriją apie dingusią ir aštuonerius metus pagrobėjo rūsyje kalintą mergaitę. Jos sukurta Serenity Jones - tos mergaitės išvaduotoja. Dabar aiškiaregė užsimoja padėti politiko šeimai surasti sūnų. Ji neabejoja šį esant gyvu ir leidžiasi į paieškas. Žaidimas "va bank" baigiasi tragiškai, kadangi nuvykus į esą pagrobto berniuko laikymo vietą, randamas tik lavonas. 

Pagrindinės veikėjos karjera baigta, bet neabejoju, kad šį vaidmenį sukūrusi autorė sugebės ją išteisinti... Iš tiesų šis personažas jau pasirodė ir Jodi Picoult knygoje "leaving time". Jau šį rudenį. Palaukite, kol bus išversta į lietuvių (tai netruks, nes Picoult knygas lietuvės myli) ir dovanokite mamoms Šv. Kalėdų proga. Tegu išsiverkia ne tik marinuodamos svogūnus. Tokia štai reklamėlė. 

Bene geriausias knygos bruožas - pagrindinės veikėjos ironija jos nušlifuoto šou atžvilgiu. Sofutės, aukštakulniai, šukuosenos, grimas, "aleliuja" giedantis choras, kai apsireiškia dvasios. Tikras ekstrasensų šou. 
O jeigų rimtai, pasakotojos talentą autorė, žinoma, turi. Tik gaila, kad komerciškai patogiau yra parduoti vardą ir švaistytis knygomis, o ne susikaupti ir sukurti vieną istoriją, kuri ateityje pretenduotų į klasikos lobyną. To Jodi Picoult ir linkiu. 

Metas pradėti naują knygą. Galbūt kažką iš "fantasy" skyrelio. Visada laukiu rekomendacijų.



apie viršelį net nekalbu. Graži puošmena gražiems namams.






Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ilgas tekstas apie kažką

Summa Summarum 2022-iesiems

Laiškai genijui arba kažkas ne taip